What is Corridormanagement

Lees meer...

Corridormanagement wordt gedefinieerd als: informatiediensten tussen vaarwegautoriteiten, vaarweggebruikers en betrokken logistieke partijen om het gebruik van de binnenvaartcorridors binnen het netwerk van de Europese vaarwegen te optimaliseren.

Corridormanagement richt zich op het leveren van River Information Services (RIS) ter ondersteuning van vaarweggebruikers en logistieke partijen, niet alleen lokaal, maar ook op regionale, nationale en internationale schaal. Het voegt nieuwe diensten toe aan de bestaande RIS. De geleverde diensten in corridormanagement zijn allemaal informatiediensten en ondersteunen dus navigatie- en transportmanagement op het netwerk.

De doelen van corridormanagement zijn

  • Optimaal gebruik van infrastructuur
  • Optimale veiligheid
  • Betrouwbare transporttijden
  • Minimale vertragingen

Door informatie te delen tussen overheden en met medewerking van publieke en private partners, verbeteren de prestaties van de binnenvaart, het gebruik van bestaande infrastructuur en de interactie met de logistieke partners.

NIVEAUS VAN CORRIDORMANAGEMENT

Er worden drie niveaus van corridormanagement gedefinieerd. Er is echter geen hiërarchische volgorde in de niveaus, ze vereisen alleen verschillende informatiediensten. De noodzaak om een bepaald niveau te realiseren hangt vooral af van de kenmerken van de vaarweg en het daadwerkelijke gebruik van de vaarweg voor transport. De samenwerkende vaarwegbeheerders op een bepaalde corridor maken onderling afspraken over de diensten en functies die zij leveren aan de gebruikers en logistieke partners op die specifieke corridor.

De niveaus van corridormanagement zijn:

NIVEAU 1: DYNAMISCHE EN STATISCHE INFORMATIE OVER DE INFRASTRUCTUUR (VAARWEGINFORMATIE)

Niveau 1-informatie maakt betrouwbare routeplanning mogelijk door dynamische en statische informatie te leveren over infrastructuur, zoals:

  • informatie over het bevaarbare vaarwegnetwerk
  • informatie over statische infrastructuur (type objecten, afmetingen, bedientijden)
  • informatie over dynamische infrastructuur (beperkingen of blokkades van de vaarweg/infrastructuur)
  • informatie over waterstanden, ijs, doorvaarthoogte, vaardiepte.

NIVEAU 2: VERKEERSINFORMATIE (ACTUELE EN VOORSPELDE)

Niveau 2-informatie maakt betrouwbare reistijden mogelijk voor reisplanning en voor verkeersmanagement, door verkeersinformatie te verstrekken:

a. rekening houdend met het werkelijke gebruik van het vaarwegennet (bijv. werkelijke wachttijden), met informatie over schepen, verkeer en reizen
b. ook rekening houdend met voorspellingen tijdens een reis (bijvoorbeeld voorspelde wachttijden op de corridor) waar mogelijk.

NIVEAU 3: INFORMATIE VOOR LOGISTIEKE GEBRUIKERS

Niveau 3-informatie ondersteunt transportmanagement van de logistieke partners (bijv. managen van afwijkingen) door:

a. volgen van specifieke schepen en/of lading
b. voorspelling van vertragingen voor specifieke schepen

Lees meer...