Vaarweginformatie (1)
Geografische, hydrologische en bestuurlijke informatie over de waterweg voor RIS-gebruikers om een reis te plannen, uit te voeren en te monitoren.
Tactische verkeersinformatie (2)
Informatie die de directe navigatiebeslissingen van de schipper beïnvloedt: een elektronische vaarkaart (IENC) met de positie en identificatie van alle door een radar aan boord waargenomen doelen, maar ook informatie over onverwachte hinder in de buurt (2).
Strategische verkeersinformatie (3) (6)
Informatie die van belang is voor middellange- en langetermijnbeslissingen van RIS-gebruikers bij de planning van een veilige en vlotte reis, optimale inzet van schepen, wachttijden en drukte bij sluizen, (on)verwachte hinder (3), bedientijden (6), enzovoort.
Calamiteitenbestrijding (4)
Activiteiten bij incidenten en calamiteiten: informatie over de locatie en het type van een incident (5), contact met hulpdiensten (7) en berichten aan schepen (3) in de buurt (4).
Inland ECDIS
Weergave van elektronische vaarkaarten en aanvullende informatie. Inland ECDIS draagt bij aan de veiligheid en efficiëntie van de binnenvaart en daardoor ook aan het milieu. Inland ECDIS gecombineerd met informatie uit Inland AIS biedt ook toegevoegde waarde binnen RIS.
Elektronisch melden en gegevensuitwisseling (15) (9) (10) (14) (16)
U kunt uw reis- (15) en ladinggegevens elektronisch melden (9) om zo de administratieve afhandeling aan de sluis (10) en bij andere RIS-autoriteiten (14) tot een minimum te beperken. De kwaliteit van de eigen referentiegegevens wordt bovendien verhoogd d.m.v. een koppeling met de Europese referentiedatabanken (16).
Scheepvaartberichten (NtS) (3)
Berichten van nationale en lokale (vaarweg)beheerders over de beschikbaarheid van de binnenvaartinfrastructuur (zoals bruggen en sluizen), tijdelijke blokkades (3) van de vaarwegen, werkzaamheden, waterpeil en ijsvorming.
Inland AIS (80 (12) (10) (15)
Inland AIS (Automatic Identification System) (8) is een identificatiesysteem dat automatisch gegevens doorgeeft over naam, positie, snelheid en vaarrichting van een binnenschip. Dankzij AIS-stations aan wal (12) kan de infrastructuur beter worden benut, kunnen de verkeersposten efficiënter werken (10) en kunnen verladers en terminaloperators (15) hun logistieke planning verbeteren.
Informatie voor vervoerslogistiek (1) (11)
Een overzicht van optimale routes (1) en aankomsttijden (11) voor verladers en planners.
Wettelijke verplichtingen (13)
RIS-autoriteiten krijgen zicht op ontbrekende scheepsinformatie, bijvoorbeeld over gevaarlijke goederen of onbetaalde scheepvaartrechten. Hierdoor wordt het mogelijk om schippers tijdig te informeren om alsnog aan de regels te voldoen. Persoonsinformatie wordt met maximaal respect voor de privacy behandeld (13).
Lees meer...