Ce este managementul coridorului

Citeste mai mult...

MANAGEMENTUL CORIDORULUI ESTE DEFINIT CA: SERVICII DE INFORMARE PENTRU aUTORITATI FLUVIALE, UTILIZATORI AI CAII NAVIGABILE SI PARTENERI LOGISTICI, IN SCOPUL DE A OPTIMIZA FOLOSIREA CORIDOARELOR DE NAVIGATIE INTERIOARA DIN CADRUL RETELEI EUROPENE DE CAI NAVIGABILE.

Managementul Coridorului ȋși propune să ofere servicii RIS ȋn sprijinul utilizatorilor de cale navigabilă și partenerilor logistici, nu doar local dar și la nivel regional, national si internaţional. Noi servicii RIS sunt oferite ȋn completarea celor existente. Serviciile furnizate in cadrul managementului coridorului sunt servicii de informare și servesc la buna desfășurare a navigaţiei și transportului pe căile de navigaţie interioare.

Obiectivele sunt următoarele:

  • Folosirea optima a infrastructurii
  • Siguranţă optimă
  • Timpi de transport siguri
  • Minimizarea intarzierilor

Performanţele navigaţiei interioare, utilizarea infrastructurii existente și interacţiunea cu partenerii logistici sunt ȋmbunătăţite prin partajarea informatiei ȋntre autorităţi și cu cooperarea partenerilor publici și privaţi.

NIVELELE

Sunt definite trei nivele de managemet al coridorului. Nu există o ierarhizare a lor, ele incluzând doar servicii de informare diferite. Necesitatea realizării unui anumit nivel depinde de caracteristicile căii navigabile și de modul actual ȋn care aceasta este utilizată pentru transport. Autorităţile care cooperează pentru managementul șenalului decid asupra serviciilor și funcţionalităţilor care sunt oferite utilizatorilor și partenerilor logistici, de-a lungul unui anumit coridor. 

Nivele managementului coridorului sunt următoarele:

NIVELUL 1: INFORMATII ASUPRA INFRASTRUCTURII STATICE SI DINAMICE (INFORMATII DESPRE SENAL)

Nivelul 1 de informaţii permite planificarea itinerariului prin furnizarea de informatii asupra infrastructurii statice și dinamice cum ar fi: 

  • informaţii asupra reţelei de căi navigabile
  • informaţii asupra infrastructurii statice (tipul obiectelor, dimensiuni, program de operare)
  • informaţii asupra infrastructurii dinamice (limitări sau blocaje ale infrastructurii/șenalului)
  • nivelul apei, gheaţă, deschiderea podurilor, adâncimea senalului.

NIVELUL 2: INFORMATIi DESPRE TRAFIC (ACTUAL SI PREVIZIONAT) 

Nivelul 2 permite calculul timpilor de călătorie ȋn scopul planificării voiajului și managementului de trafic, prin furnizarea urmatoarelor informaţii :

a. luarea ȋn calcul a gradului de utilizare a reţelei de căi navigabile (e.g. timpi actuali de așteptare), cu informaţii asupra navelor, traficului și voiajelor
b. luarea ȋn calcul de asemenea a  predicţiilor pe timpul voiajului (e.g. timpi previzibili de așteptare de-a lungul coridorului) când este posibil.

NIVELUL 3: INFORMATII PENTRU UTILIZATORII LOGISTICI

Nivelul 3 de informaţii asigură managementul transporturilor pentru utilizatorii logistici (e.g. managementul schimbărilor),prin : 

a. urmărirea unei anumite nave și/sau ȋncărcături
b. predicţia ȋntârzierilor pentru anumite nave.

Citeste mai mult...